Kåseri!

                     Mannen med de 9 liven.

I Lindeshamn går där en otroligt säregen men samtidigt en hjälpsam och trevlig person som jobbar ideellt för klubben och som kanske har nio liv likt katten men han har troligen brukat 7 eller åtta av dem. Han är fullständigt orädd för att sätta sig i farliga situationer. Nu skall vi inte gå helt in på var eller vad han har spillt sina 7 eller 8 liv på men han har bland annat haft en vilt sparkande älg i bilen och han har även stått sidan om en exploderande gasflaska som gick som en projektil fram och tillbaka eftersom den studsade mot en husvägg varvid den var endast någon centimeter från honom så han fick drag i kläderna. Han har dessutom överfallit en tjuv och brottat ner tjuven, hållit fast tjuven tills polisen kom utan att tänka på den risken att tjuven kunde varit beväpnad. Här i detta kåseri heter han Ö.

Detta tål att berätta, Ö har helt enkelt en änglavakt. Han och en bekant till honom var uppe på Söderåsen för att plocka svamp. De är uppe vid Hjortsprånget och där tar de en paus och dricker varsin öl, orädd som Ö är går han fram till det ca 40 meters stupet för att titta ner varvid en grästuva som han stod på lossnade och Ö glattade ner en bit i stupet men där var ett träd som växte ut i en klippskreva, det ända trädet på den delen. Skyddsängeln var framme och såg till att Ö landade med båda fötterna på trädstammen utan att spila ut ölen som han hade i sin hand. Denna händelse kan nästan beskrivas som ett film-manus av Clint Eastwood.

Vid ett flertal tillfällen har han dvs Ö hjälpt till eller rättare sagt varit den ända som har vågat plockat av sälar som har fastnat i fiskegarn, trots att sälarna försöker attackera honom så bryr han sig icke.

Ö är även den snabbaste på att göra en fisketur, det vill säga att det tar ca 5 minuter för han att göra sig klar för en fisketur och 5 minuter att fiska, nappar det inte då är han med högsta sannolikhet i hamn efter en kvart. Vad är det man brukar säga, Ö är snabbare än sin egen skugga när det gäller att tröttna på fisket. Först kommer Ö in utan fisk sen kommer hans skugga.

Även Ö kan någon gång få fisk och det hände i somras, då hade han fått kvoten på fem torskar och stod och rensade/ fileade torsken när någon ser att där är mask i torsken och utbrister stopp Ö där är mask i filén dom får du slänga eller ge mågorna varvid Ö säger lugnt och sansat. Ne ne ne det är protein det också och fortsätter att filea och packa in sina torskfiléer som ingenting. 

För något år sedan när Ö hade varit på en av de snabba fisketurerna och när han hade förtöjt säger han lugnt att där ligger ett lik och flyter strax utanför hamnen. Oj då säger C, du måste ringa polis eller räddningstjänsten. Ja men jag skall först ha kaffe säger han. Nej du måste ringa och förklara vad du har sett säger både C och T. Jamen det är inte bråttom, liket går ingenstans säger han. Visst Ö har rätt, men ändå.

Vid ett tillfälle skulle Ö röka fisk men eftersom han inte hade så mycket fisk så erbjöd han att röka andras fisk också. Han frågade S och B om de hade något å visst hade de relativt mycket men Ö fortsatte att fråga ett flertal till. Nu började det bli lite komplicerat eftersom fiskarna var ej märkta med vems som var vems men Ö löste detta genialt. Han hade buntband/ strips i olika färger så det var bara för var och en att välja färger. Så blev det men när rökningen av fisken var klar om drygt tre timmar så togs fisken ut ur röken och alla buntband hade blivit svarta av rökningen. Om jag inte missminner mig så blev det en väldig röra på vems fisk som var vems.

Vad Ö än gör så blir det oftast komiskt, som exempel när han spelar V 75 eller V 86 så brukar han som oftast ha ett eller två rätt och inte allt för sällan 0 rätt. På en fråga varför han har utelämnat stor favoriterna säger han att de ger inga bra odds. Det kan så vara men de vinner och då ger de utdelning. Ja men det är småpengar säger han.

Ö kan också vara mycket givmild, dvs han kan ge bort saker som både är och egentligen inte är hans. En gång hade 3 gubbar fått 3 pallkragar av C.S. och de gjorde i ordning dem, ja de är T, C och vederbörande, de skulle ha varsin. C körde ditt flera rullebörar matjord och T köpte en massa fröer. samtidigt gjorde Ö iordning pallkragarna. Nu kom U.S. förbi och tyckte att det var inte så dumt med en sån liten pallkrage plantering. Ja men ta du en sade han till U.S. Ger du bort din pallkrage frågade C, nej men där blir en över. Typiskt Ö. De hade fått tre pallkragar och är tre personer som delar på dessa. Det var bra att U.S. sade att han inte ville ha någon så då hade de slutdiskuterat.

En gång hade Ö fått ett fiskegarn av en kompis i hamnen och då säger han till T om de skall ut och fiska för då kan de samtidigt lägga ut garnet. Visst T var med på noterna och de började med att lägga ut garnet vid rännekanten (klockbojen) för att sen fortsätta att köra lite längre ut för att pilka. När de lägger ut garnet så säger T till Ö, konstigt att garnet inte går ner det skall ju sjunka direkt. Nja det gör den sen eftersom den är bara för torr nu, men garnet sjunker snart när det har blivit uppblöt.

De var ute och pilkade och som vanligt när det gäller Ö, nappar det inte så slösar man inte med tiden då kör man in. De passerade fiskegarnet som de hade lagt ut tidigare men det flöt lika fint på ytan som tidigare så då sade Ö att det var lika bra att ta upp garnet, där är fel på det. När de kom in och väl förtöjt så frågar Ö om C vill ha ett fiskegarn. C tackar ja och tar emot ett mycket fint flytgarn som han sedermera kom att få mycket fisk med. Ö hade inte upptäckt att det var ett flytgarn men C var tacksam för garnet skall flyta och det fiskade mycket bra på grunt vatten.

En sak är säker, Ö har alltid varit givmild och hjälpsam på alla sätt och har ställt upp för Lindeshamns båtklubb i vått o tort. Vi får bara hoppas att han inte utmanar ödet fler gånger vilket han hittills har gjort varje sommar med sin motorcykel eftersom Ö har den inställningen att hastighetsbegränsningar är till för att brytas.

Vid pennan, Bernard

             Årets fisketävling!

Årets fisketävling blev återigen en succés med bra väder och många deltagare.

Det blev överlag många och dessutom stora torskar för deltagarna.

Vinnaren Kent SJ Svensson hade otur i turen om man nu kan tolka det så, men han kunde inte få upp något varvtal på sin båtmotor därav fick han följa med Conny.

Kent SJ kunde man innan denna vinst kalla för den eviga 3an men allt vände när han fick åka med en som viste var de stora torskarna befann sig men som tack för detta så petade Kent SJ ner sin hjälpare i nöden till en icke vinst med snörpliga 8 gram.

En sak är säker, Kent SJ är mycket glad för vinsten ja så glad att han har till och med putsat ett fönster ut mot gatan eftersom där skall vandringspriset stå så alla förbipasserande kan se att han är Lindeshamns Fisketävlingsvinnare men hur han skall förmedla att torsken vägde 7,1kg blir nog en aning klurigt men det skulle inte förvåna om den stolte vinnaren också ramar in och sätter upp ”Diplomet” på fönsterbrädan. Vi gratulerar återigen Kent ”SJ” Svensson till vinsten!

Sillen har gått till!

Nu är det sillatider och sillen har gått till i stora stim därför räcker det att man bara åker rakt ut från Lindeshamn för att finna sillen eller så kör man efter sillamästaren K.Å.

Ett par gånger har jag kört efter sillamästaren och det är ingen tvekan att han hittar sillen men det mest förvånande är att han drar upp 5 sill på sin 5 krokars sillahäckla sen skakar han bara lite med spöet så trillar sillen av. När jag får 5 sill på mina krokar så tappar jag minst 2 sill innan jag har fått in dem i båten och sen måste jag kroka av dem för hand, ja jag har försökt att göra som sillamästaren men icke att de trillar av. Man kan undra vad det är för teknik som krävs, man skulle kunna tro att sillamästaren har en elektrisk krok avtagare eller något annat hokus pokus. Jag är säker på att han kan åka ut ikläd vit skjorta med slips och en svart kostym och man skulle inte hitta ett enda sillafjell på honom.  Det är ingen tvekan han är Lindeshamns nuvarande sillamästare och till dags datum har han säkert filéat fyratusen sillar denna höst. Har ni sett vilken snärt det är på den filéhanden.

Annat är det med vår gode ”den gamle och havet” Spencer Tracy, när han hade båt så låg man mest förtöjd och reparerade sin motor och ibland fick han byta motorer på grund av, ja man kan påstå för mycket otur med motorerna så att det ofta ledde till motor haveri. Varje gång det skulle bege sig att åka ut och fiska så skulle det repareras eftersom Spencers motorer alltid hade svårt att starta av någon konstig anledning om vi inte skall gå in på här.

Men inget ont som inte har något gott med sig, det vill säga att han har aldrig fått så mycket fisk som nu när han står runt ”renseborden” och erbjuder sin formidabla hjälp och då är där alltid några personer som har fått för mycket fisk och tröttnat på att rensa därav har Spencer kunnat erbjuda sig att ta hand om den fisk som anses som för mycket och det skall i skrivandes stund erkännas att det har blivit rikliga mängder för honom att taga hand om, ja så mycket så att han har haft problem med fryskapaciteten men han rökar fisk också en del och det skall helt klart erkännas att Spencer är en mycket duktig fiskrökare.

Kåseri av

BDC

Hemmablind!

 

Sitter här i början av juli månad och funderar, visst har jag och många med mig från 50 talets ungdomsår som ofta var här i hamnen och byggde flottar, båtbryggor med allehanda drivved blivit hemmablinda när det gäller Lindeshamns.

Hamnen har utvecklats till något helt unikt utan att man har tänkt på det. Naturligtvis är det de gamla entusiasterna vi har att tacka för detta, de som startade upprustningen av hamnen och bildade Lindeshamns Båtklubb helt genom hårt och enträget arbete med båt och fiskeliv som drivkraft.  

Varför jag skriver detta? Jo nu under vår och för sommar har det varit en hel del personer långväga ifrån som har varit här och blivit medlemmar och satt upp sig på båtplats.                                                                                                                         

När jag förklarar för dem att det kan ta ett antal år eftersom det är en lång väntelista på båtplatser och att det kanske kan vara klokt att söka till en annan hamn också får jag till svar att Lindeshamns är den mysigaste hamnen de har varit och tittat på. När de sedan frågar om kostnaden för en båtplats så har de flesta sett väldigt häpna ut och med en följfråga ”inte mer”. När jag sedan förklarar att detta är Skånes billigaste småbåtshamn som drivs i självkostnad tror de knappt att det är sant. Jag berättar vidare att Lindeshamns Båtklubb är skuldfria i nu läget och att alla större projekt såsom båtbryggor, klubbstuga, förrådsbyggnad, två rensbord, två fiskrökar samt båtslip med vinsch är alla tillkomna genom medlemars försorg blir förvåningen än större. 

För att citera två damer från Stockholm som kom och talade med oss som satt på ljugarbänken.

”Oj vad mysig hamn, och alla dessa fiskestugor, kan man hyra en sådan, vad kostar en sådan att hyra”.

Vi svarade att de hyrs endast ut till medlemar men det kostar 3600kr om året.

”Va, ni menar väl 3600kr i månaden”. Nej 300kr i månaden svarade jag.” Då sade den ena damen att 300kr i veckan hade varit billigt i Stockholm. Ni har det bra här, å vad vackert här är”.  

Ja vi borde uppskatta mer vad vi har sade jag.  

Det är här jag kom att tänka på, oj vad hemmablind man har blivit.

Men samtidigt tycker jag att det är mycket folk i hamn o stugor denna sommar vilket är glädjande.

Bernard Colin